Program "Aktywna Tablica"

Dyrektorki i Dyrektorzy Szkół
uczestniczących w programie
"Aktywna Tablica"

Fundacja eSzkoła, specjalizująca się w technologiach IT dla oświaty, zaprasza Państwa do skorzystania z naszej oferty przygotowanej na rzecz programu „Aktywna Tablica” realizowanego przez Ministerstwo Edukacji. Działając na podstawie umowy zawartej z IMAGE RECORDING SOLUTIONS sp. z o.o. - polskim dystrybutorem kanadyjskiej firmy SMART – mamy przyjemność zaoferować Państwu dostawę najlepszych i najpopularniejszych tablic i monitorów interaktywnych na świecie. 15 milionów nauczycieli i 346 tysięcy klas uczniowskich na świecie korzysta dzisiaj z monitorów interaktywnych i tablic firmy SMART. Oprogramowanie Smart Learning Suite tworzące środowisko pracy ucznia i nauczyciela posiada ponad milion programów edukacyjnych na wszystkich poziomach nauczania.

Nasza oferta obejmuje dwa modele tablic interaktywnych, 65-calowy interaktywny monitor HD oraz urządzenia towarzyszące - projektory ultrakrótkoogniskowe renomowanej firmy Hitachi i głośniki do tablic interaktywnych. W cenę wszystkich urządzeń jest wliczona dostawa, montaż urządzenia na terenie szkoły oraz krótkie szkolenie. Wszystkie urządzenia są wyposażone w oryginalne oprogramowanie polskojęzyczne.

Szczególną uwagę pragniemy zwrócić na monitory interaktywne SMART SBID 6065HD, które są naturalnym następcą tablic interaktywnych. Pełnią funkcję tablicy interaktywnej i jednocześnie 65-calowego monitora o rozdzielczości full HD.

W specjalnej promocji do projektu "Aktywna Tablica" oferujemy dwa takie monitory w łącznej kwocie dofinansowania projektu, czyli 17,500 zł brutto.

Serdecznie zapraszamy do współpracy.

Ryszard Stefanowski

Prezes Zarządu Fundacji eSzkoła

Aktywna Tablica"

Rządowy program rozwijania infrastruktury oraz kompetencji uczniów i nauczycieli w zakresie technologii informacyjno-komunikacyjnych.

Opis techniczny sprzętu:

1 - Tablica Interaktywna SMART SBM680

• Efektywna powierzchnia tablicy (obszar interaktywny) - 156 cm × 117 cm (przekątna 77 cali – 195 cm).
  • Format tablicy – 3:4.
  • Masa – 18,5 kg.
  • Powierzchnia tablicy magnetycznej pozwala na mocowanie kartek do tablicy magnesami.
  • Powierzchnia tablicy umożliwia pisanie pisakami suchościeralnymi.
  • Technologia – dotykowa, optyczna.
  • Komunikacja tablicy z komputerem za pomocą przewodu USB.
  • Gwarancja producenta na tablicę – 2 lata.
  • Obsługa tablicy za pomocą załączonych pisaków (w zestawie z tablicą dwa pisaki) lub za pomocą palca.
  • Półka na pisaki dostarczona z tablicą (wyposażenie fabryczne).
  • Półka na pisaki wyposażona w przyciski do wyboru kolorów (czarny, niebieski, czerwony i zielony).
  • Przycisk uruchamiający funkcję gąbki oraz przyciski do wywoływania procesu orientacji tablicy, klawiatury ekranowej i prawego przycisku myszy.
  • Obsługa dwóch jednoczesnych dotknięć umożliwia pracę dwóch użytkowników z materiałem interaktywnym na tablicy z wykorzystaniem do pisania dołączonych pisaków, innych przedmiotów lub palców.
  • Rozpoznawanie gestów wielodotyku: dotknięcie obiektu w dwóch punktach i obracanie punktów dotyku wokół środka – obracanie obiektu, dotknięcie obiektu w dwóch punktach i oddalanie lub przybliżanie punktów dotyku – zwiększanie i zmniejszanie obiektu.
  • Autoryzowany przez producenta tablicy serwis w Polsce, certyfikowany zgodnie z normą ISO 9001:2000 lub ISO 9001:2008 w zakresie urządzeń audiowizualnych.

2 - Tablica Interaktywna SMART SBM680V

• Format tablicy – 3:4.
  • Masa – 18,5 kg.
  • Powierzchnia tablicy magnetyczna (wykorzystanie magnesów do mocowania kartek do tablicy) oraz umożliwia pisanie pisakami suchościeralnymi.
  • Technologia – dotykowa, optyczna.
  • Komunikacja tablicy z komputerem za pomocą przewodu USB.
  • Gwarancja producenta na tablicę – 2 lata.
  • Obsługa tablicy za pomocą załączonych pisaków lub za pomocą palca.
  • Półka na pisaki (w zestawie z tablicą znajdują się dwie sztuki).

3 - Monitor interaktywny SMART SBID 6065

• Efektywna powierzchnia monitora (obszar interaktywny), na której można dokonywać notatek, sterować pracą komputera 171cm x 125 cm (przekątna 65 cali – 169 cm).
  • Format monitora – 16:9.
  • Jasność 360 cd/m2.
  • Rozdzielczość matrycy 1920 x 1080
  • Kontrast 5000:1.
  • Kąt widzenia 178 stopni.
  • Czas reakcji matrycy maksimum 8 ms.
  • Wyświetlacz LCD z podświetleniem LED
  • Wbudowane głośniki o łącznej mocy 10 W.
  • Masa – maksymalnie 70 kg.
  • Poziom hałasu 35 dB.
  • Technologia – dotykowa, optyczna.
  • Komunikacja monitora z komputerem za pomocą przewodu USB.
  • System mocowania VESA 300 x 4000 mm.
  • Gniazda przyłączeniowe: HDMI 1.4 x 2, DISPLAY PORT x 1, USB 2.0 Typ B x 3, gniazdo stereo audio minijack x 1, RS232 x 1 (porty USB skojarzone z konkretnym gniazdem HDMI lub Display Port).
  • Współpraca z HDCP 1.4
  • Pobór mocy do 135 W w czasie pracy, nie więcej niż 2 W w trybie uśpienia.
  • Gwarancja producenta na monitor – 2 lata.
  • Obsługa monitora za pomocą załączonych pisaków i za pomocą palca.
  • W zastawie z monitorem dwa pisaki.
  • W zestawie półka mocowana do obudowy monitora lub przygotowane przez producenta monitora miejsca do odłożenia pisaków.
  • Obsługa dwóch jednoczesnych dotknięć umożliwia pracę do dwóch użytkowników z materiałem interaktywnym na tablicy, wykorzystując do pisania dołączone pisaki, inne przedmioty lub palce.
  • Rozpoznawanie gestów wielodotyku (8 punktów): dotknięcie obiektu w dwóch punktach i obracanie punktów dotyku wokół środka – obracanie obiektu, dotknięcie obiektu w dwóch punktach i oddalanie lub przybliżanie punktów dotyku – zwiększanie i zmniejszanie obiektu.
  • Autoryzowany przez producenta monitora serwis w Polsce, certyfikowany zgodnie z normą ISO 9001:2000 lub ISO 9001:2008 w zakresie urządzeń audiowizualnych.

4 - Oprogramowanie interaktywne do tablicy i monitorów

Oprogramowanie do obsługi tablicy Smart Board M680 pozwala na przygotowanie treści lekcji, jej wyświetlenie w czasie zajęć i archiwizację po ich zakończeniu. Wszystkie opisane poniżej funkcje są realizowane bez konieczności wychodzenia z programu lub jego minimalizowania.

4.1 - Multitouch (wielodotyk)

• Program obsługuje dwadzieścia równoczesnych dotknięć.
  • Aplikacja obsługuje multitouch (wielodotyk) w systemach operacyjnych Windows i Mac.
  • Oprogramowanie obsługuje gesty multitouch wykonywane przez jednego lub wielu użytkowników jednocześnie.
  • Program wspiera następujące gesty:
    • powiększanie i pomniejszanie obiektu poprzez zbliżanie i oddalanie palców dotykających go,
    • obracanie obiektu poprzez przesuwanie palców osiowo względem siebie,
    • przesuwanie palcem w lewo lub w prawo na pustym fragmencie strony w celu przejścia do kolejnej lub poprzedniej strony,
    • potrząśnięcie zaznaczonymi obiektami w celu ich zgrupowania lub potrząśniecie obiektem zgrupowanym w celu jego rozgrupowania na elementy składowe.

4.2 - Tworzenie materiałów lekcyjnych

• Program do tablic interaktywnych pozwala na przygotowanie i prezentację treści lekcji lokalnie z dysku komputera. Do wykorzystywania lekcji nie jest konieczne podłączenie do Internetu.
  • Program zawiera kreator do tworzenia ćwiczeń interaktywnych, który pozwala nauczycielom wybierać spośród zestawów aktywności i szablonów graficznych, aby utworzyć zadania dla uczniów w krótkim czasie. Kreator zawarty w pakiecie oprogramowania dla tablicy Smart Board M680:
    • zawiera dwa szablony graficzne, w tym sortowanie elementów i odwracane dwustronne karty z tekstem i/lub obrazem,
    • umożliwia nauczycielom zapisanie treści danej aktywności i ponownego jej użycia w innej aktywności,
    • pozwala na wstawienie bezpośrednio do treści lekcji przygotowanych w kreatorze aktywności bez konieczności opuszczania aplikacji,
    • umożliwia nauczycielom korzystanie z losowego wyboru ucznia na podstawie przygotowanej i zapisanej wcześniej listy uczniów danej klasy,
    • przygotowane ćwiczenia interaktywne mogą być rozwiązywane przez uczniów na interaktywnym wyświetlaczu lub poprzez sieć Internet, na indywidualnych urządzeniach komputerowych każdego z uczniów.
  • Aplikacja pozwala na import i eksport plików PowerPoint® oraz Interactive Whiteboard / Common File Format (IWB / CFF).
  • Oprogramowanie dla tablicy Smart Board M680 pozwala na wstawienie przez użytkowników tabel bezpośrednio do treści lekcji. Program pozwala przekształcić odręcznie narysowane tabele na tabele, które są już wstępnie sformatowane, na podstawie przekształcanego szkicu.
  • Aplikacja pozwala na grupowanie stron (treści pojedynczych tablic), tak aby możliwe było utworzenie korelacji z konspektami zajęć i harmonogramami oraz rozbicie materiału na segmenty w celu lepszej organizacji treści programowych.
  • Program zawiera kartę właściwości, która pozwala z jednego miejsca modyfikować style tekstu, animacje obiektów, efekty wypełnienia kształtów i style linii.
  • Zawiera narzędzie do graficznego odwzorowania pojęć (concept mapping).

4.3 - Prowadzenie lekcji

• Program umożliwia nauczycielowi prowadzenie i sterowanie treścią lekcji za pomocą tabletu działającego pod jednym z systemów operacyjnych Android lub iOS.
  • Aplikacja obsługuje dwie różne metody dotykowe w celu uzyskania dostępu do menu wywoływanego kliknięciem prawym przyciskiem myszy, gdy program jest używany z kompatybilnym interaktywnym wyświetlaczem.
  • Oprogramowanie umożliwia użytkownikom wstawianie przeglądarek internetowych bezpośrednio do treści lekcji (wbudowana przeglądarka internetowa). Przeglądarka internetowa wyświetla „żywą”, interaktywną zawartość internetową bezpośrednio na stronie. Użytkownicy mogą rysować i pisać po osadzonej zawartości strony internetowej oraz przeciągać i upuszczać obrazy z wbudowanej przeglądarki internetowej do treści lekcji.
  • Program zawiera narzędzie do nagrywania i przechowywania aktywności na interaktywnym wyświetlaczu oraz dźwięku. Ma możliwość nagrywania całego ekranu, okna lub określonego obszaru, przy czym możliwe jest dodanie do nagrania znaku wodnego ze znacznikiem czasu, informacją o dacie lub logo szkoły.
  • Użytkownik może w dowolnym momencie wykonać zresetowanie strony do ostatniego zapisanego stanu.
  • Użytkownik może w dowolnym momencie wykonać czyszczenie całego cyfrowego tuszu ze strony.
  • Zawiera narzędzie do pisania pozostawiające ślad, który zostaje wygładzony i wyrównany dla poprawy czytelności adnotacji.
  • Zawiera narzędzie do pisania, mające następujące cechy:
    • uruchamia efekt reflektora po narysowaniu okręgu,
    • włącza lupę po narysowaniu prostokąta,
    • pisane nim adnotacje blakną i znikają w ciągu kilku sekund.
  • Zawiera narzędzie umożliwiające użytkownikom wybranie do wyświetlania określonej części wstawionego do treści lekcji obrazu.
  • Zawiera opcję automatycznego wypełnienia kolorem dowolnego, rysowanego ręcznie kształtu zamkniętego.
  • Zawiera narzędzie pisaka, pozwalającego rysować kreską, wyglądającą jak ślad kredki świecowej w dowolnym kolorze.

4.4 - Zawartość lekcji

• Aplikacja umożliwia automatyczny i bezpośredni dostęp do folderu w sieci lokalnej, w którym nauczyciele mogą przechowywać i modyfikować wspólną zawartość edukacyjną.
  • Oprogramowanie zapewnia dostęp do gotowych zasobów do nauki w społecznościowej witrynie internetowej bezpośrednio ze swojego interfejsu.
  • Użytkownicy oprogramowania mają zapewniony dostęp kilkuset lekcji (znacznie ponad 500).
  • Społecznościowa witryna internetowa dostawcy oprogramowania oferuje on-line ponad 60 000 zasobów, w tym lekcje i aplikacje wydawnictw edukacyjnych oraz dostawców treści. Dostępne są bezpłatne zasoby internetowe - wyszukiwane według tematów oraz podkategorii. Użytkownicy mają możliwość podglądania zasobów przed pobraniem.

Producent gwarantuje dostępność opisanych funkcji przez minimum rok od daty dostarczenia programu.

5 - Głośniki aktywne do tablic MT 3143

• Liczba głośników - 2 szt.
  • Moc RMS - minimum 40 W
  • Moc głośników satelitarnych - 20 W
  • Pasmo przenoszenia głośnika satelitarnego - 20-20000Hz
  • Napięcie zasilania - 230 V AC
  • Kolor - czarny lub drewnopodobny
  • Regulacja głośności, tonów niskich i wysokich
  • Pokrętła regulacyjne z boku lub z przodu obudowy jednego z głośników
  • Pokrętła nie mogą wystawać poza obudowę głośnika
  • Szerokość - maksimum 145 mm
  • Wysokość - maksimum 330 mm
  • Głębokość - maksimum 170 mm
  • Masa - maksimum 5 kg
  • Cechy dodatkowe - specjalny uchwyt do łatwego montażu na ścianie.

6 - Projektor ultrakrótkoogniskowy CP-AX 2505

• Technologia LCD.
  • Jasność 2700 ANSI lumenów w trybie pełnej jasności.
  • Kontrast 10000:1
  • Rozdzielczość rzeczywista 1024x768, format matrycy 4:3
  • Projektor umożliwia wyświetlenie obrazu o przekątnej 80 cali (format 4:3) z odległości 65 cm (odległość od obrazu do najbardziej oddalonego od niej elementu projektora) przy zachowaniu proporcji obrazu, jego formatu, a także zapewniając ostrość na całej powierzchni bez stosowania jakichkolwiek elektronicznych korekcji.
  • Żywotność lampy 5000 godzin w trybie pełnej jasności.
  • Porty wejścia/wyjścia:
    • Wejścia cyfrowe - 2 x HDMI
    • Wejścia komputerowe analogowe - 2 x VGA (DB-15)
    • Wyjścia do monitora - 1 x VGA (DB-15)
    • Wejście wideo sygnału kompozytowego - 1 x RCA/Cinch
    • Wejścia audio - 1 x stereo minijack, 1 x stereo 2 x RCA, 1 x minijack mikrofonu
    • Wyjście audio - 1 x stereo minijack
    • Gniazda USB - 2 x typ A, 1 x typ B
    • Wejście do sterowania - 1 x RS232C (9-pin D-sub)
    • Port Ethernet RJ45
  • Masa 4,3 kg
  • Głośność pracy 34 dB w trybie pełnej jasności
  • Moc wbudowanego głośnika 16 W
  • Zabezpieczenie antykradzieżowe kodem PIN
  • Wymiana lampy bez konieczności demontażu projektora
  • Gwarancja producenta na projektor - 36 miesięcy
  • Gwarancja producenta na lampę - 36 miesięcy
  • 2 uchwyty do montażu mechanicznych zabezpieczeń przeciwkradzieżowych
  • Uchwyt mocujący dostarczony przez producenta projektora
  • Płynne regulacje: wysokość góra/dół, odległość od ściany bliżej/dalej, pochylenie projektora przód/tył, pochylenie na prawo/lewo, odchylenie od ściany prawo/lewo
  • Elektroniczna regulacja geometrii obrazu pozwalająca na regulację każdego narożnika i krawędzi obrazu z osobna.

7 - Projektor krótkoogniskowy CP-CX251

• Technologia LCD.
  • Jasność minimum 2500 ANSI lumenów w trybie pełnej jasności.
  • Kontrast minimum 2000:1.
  • Rozdzielczość rzeczywista minimum 1024x768, format matrycy 4:3.
  • Projektor musi umożliwić wyświetlenie obrazu o przekątnej 80 cali (format 4:3) z odległości nie większej niż 125 cm (odległość od obrazu do najbardziej oddalonego od niej elementu projektora) przy zachowaniu proporcji obrazu, jego formatu, a także zapewniając ostrość na całej powierzchni bez stosowania jakichkolwiek elektronicznych korekcji.
  • Żywotność lampy minimum 5000 godzin w trybie pełnej jasności.
  • Porty wejścia/wyjścia:
    • Wejścia cyfrowe - 1 x HDMI
    • Wejścia komputerowe analogowe - 2 x VGA (DB-15)
    • Wyjścia do monitora - 1 x VGA (DB-15)
    • Wejście wideo sygnału kompozytowego - 1 x RCA/Cinch
    • Wejście audio - 1 x stereo 2 x RCA
    • Wyjście audio - 1 x stereo 2 x RCA
    • Gniazda USB - 1 x typ A
    • Wejście do sterowania - 1 x RS232C (9-pin D-sub)
    • Port Ethernet RJ45
  • Masa 3,4 kg.
  • Głośność pracy 36 dB w trybie pełnej jasności.
  • Moc wbudowanego głośnika 1 W.
  • Zabezpieczenia antykradzieżowe kodem PIN.
  • Filtr powietrza, który użytkownik sam może wymienić i wyczyścić bez konieczności demontażu projektora i użycia narzędzi.
  • Wymiana lampy bez konieczności demontażu projektora.
  • Funkcja blokady klawiatury uniemożliwiająca osobom niepowołanym na samodzielne włączenie i obsługę projektora bez nadzoru.
  • Gwarancja producenta na projektor - 24 miesiące.
  • Gwarancja producenta na lampę - 24 miesiące.
  • 2 uchwyty do montażu mechanicznych zabezpieczeń przeciwkradzieżowych.
  • Uchwyt mocujący do ściany umożliwiający następujące regulacje: odległość od ściany bliżej/dalej, pochylenie projektora przód/tył, pochylenie na prawo/lewo, odchylenie od ściany prawo/lewo.
  • Prowadzenie kabli - wewnątrz konstrukcji uchwytu.

ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszProgram \

ZapiszZapiszZapiszZapiszCennik