Druga odsłona edukacyjnych rozgrywek

Przed naszymi eSzkolnymi uczniami kolejna szansa na poszerzenie wiedzy i zdobycie cennych nagród. Wystartowała już druga odsłona edukacyjnej gry komputerowej, w której mogą wziąć udział wszyscy uczniowie, startujący w tegorocznej edycji projektu Cyfrowej Dziecięcej Encyklopedii Wielkopolan.

Zasady rozgrywki nie zmieniły się. Od 16 lutego do 17 kwietnia 2015 roku każdy uczestnik projektu może wziąć udział w internetowych rozgrywkach, polegających na rozwiązywaniu zadań i zagadek poświęconych naszemu regionowi oraz przedmiotom matematyczno-przyrodniczym. Zasady są proste - wygrywa ten, kto zdobędzie najwięcej punktów.

Gra odbywa się w trzyosobowych grupach i jest podzielona na trzy etapy, z których każdy rozwija inne kompetencje. Pierwszy z nich to quiz wiedzy regionalnej, w ramach drugiego uczniowie będą rozwiązywać zagadki z zakresu nauk matematyczno-przyrodniczych, natomiast ostatni to gra logiczna, przybierająca formę wirtualnej rozgrywki na boisku, gdzie każda dobra odpowiedź przybliża nas do bramki rywala.

Druga odsłona edukacyjnych rozgrywek

W ubiegłym roku triumfował Łukasz Steckiewicz (tu - z czerwoną muszką na uroczystej Gali CDEW w Teatrze Polskim)  ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Jastrowiu. Czy w tym roku uda się komuś podbić rekord ustanowiony przez Łukasza? Uczniowie będą mieli niełatwe zadanie. Aby poprawić wynik trzeba zdobyć ponad 51 515 punktów!

Jedno jest pewne - nagrodzimy 100 najlepszych graczy, a część z nich zaprosimy w czerwcu na galę finałową naszego projektu. Zachęcamy do wzięcia udziału w rozgrywce i życzymy szczęścia!