Gala podsumowująca projekt CDEW

23 czerwca 2015 r. w auli Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu odbyła się uroczysta gala, podsumowująca II edycję projektu eSzkoła Wielkopolska - Cyfrowa Dziecięca Encyklopedia Wielkopolan.  W trakcie uroczystości zostali nagrodzeni uczniowie, autorzy dziesięciu wyróżnionych przez Radę Naukową biogramów. Cała ceremonia miała iście hollywoodzką oprawę – starostowie powiatów, z których pochodziły wyróżnione zespoły, zapraszali na scenę uczniów wraz z opiekunami (a nierzadko i z bohaterami). Przy dźwiękach fanfar wręczono im nagrody. Nie obyło się bez podziękowań dyrektorów i nauczycieli – dla organizatorów projektu, ale przede wszystkim – dla uczniów!

Gala podsumowująca projekt CDEW

W uroczystej gali uczestniczyli również uczniowie, którzy w grze edukacyjnej zajęli wysokie miejsca. Na scenie nagrodzono najlepszą dziesiątkę. Ich wyniki przeszły nasze najśmielsze oczekiwania! Gracze otrzymali prezenty i gratulacje od organizatorów.

Gala podsumowująca projekt CDEW

W międzyczasie przed publicznością wystąpił zespół Gladiatorzy, składający się z dzieci uczęszczających do poznańskich szkół muzycznych. Młodzi muzycy brawurowo wykonali wiele przebojów, w tym m. in. utwory Michaela Jacksona!

Gala podsumowująca projekt CDEW

Piotr Waśko, Zastępca Dyrektora Departamentu Edukacji i Nauki Urzędu Marszałkowskiego, podziękował profesorom – Waldemarowi Łazudze i Stanisławowi Dylakowi, za ich opiekę naukową nad projektem. Wręczył również dyplomy pamiątkowe realizatorom projektu.

Gala podsumowująca projekt CDEW

Gala finałowa to nie tylko czas radości i wzruszeń, zwłaszcza dla bohaterów i ich rodzin, ale także czas podsumowania dwóch lat projektu „eSzkoła Wielkopolska – Cyfrowa Dziecięca Encyklopedia Wielkopolan”. Projekt ten okazał się niepowtarzalną interdyscyplinarną przygodą, która połączyła przedmioty szkolne z kompetencjami interpersonalnymi dziecka.

Gala podsumowująca projekt CDEW

W projekcie wzięło udział 226 szkół podstawowych z całej Wielkopolski (po jednej szkole z każdej gminy województwa), co daje nam ponad 9000 uczniów zaangażowanych w projekt. Wszystkie szkoły zostały wyposażone w nowoczesne narzędzia i rozwiązania informatyczne. W każdej z 226 szkół powstało laboratorium projektowe oraz szkolna serwerownia. Budynek każdej szkoły został objęty siecią bezprzewodową zapewniającą dostęp do Internetu, zasobów szkoły oraz zasobów serwerowni regionalnej.

Zadaniem zespołów uczniowskich było wybranie i opisanie najciekawszych i najwybitniejszych postaci z ich regionu. Opracowane przez nich biogramy stworzyły Cyfrową Dziecięcą Encyklopedię Wielkopolan. Dzięki zaangażowaniu dzieci ze szkół podstawowych z całej Wielkopolski powstała pierwsza w Polsce encyklopedia, która w całości jest dziełem uczniów. W ciągu całego projektu powstało ponad 1800 biogramów opisujących życie zarówno powszechnie znanych Wielkopolan, jak i osób, których sława nie wybiega poza granice gminy, w której żyli lub wciąż mieszkają. Encyklopedia dostępna jest pod adresem: www.EncyklopediaWielkopolan.pl.