Wystawa biogramów i gra miejska

Od wtorku 23 czerwca 2015 r. w centrum Poznania można oglądać wystawę prezentującą wybrane sylwetki Wielkopolan stworzone przez uczniów w ramach projektu "eSzkoła Wielkopolska – Cyfrowa Dziecięca Encyklopedia Wielkopolan". Wystawie towarzyszy gra miejska. Każdy, kto obejrzy wystawę i odpowie na pytania związane z życiem jej bohaterów, może wygrać lody w lodziarni przy ul. Wronieckiej 17 w Poznaniu.

Wystawa przedstawiająca wybrane postaci z Cyfrowej Dziecięcej Encyklopedii Wielkopolan znajduje się w siedmiu lokalizacjach w Poznaniu:

• ul. Góra Przemysła / ul. Franciszkańska,
  • Zielone Ogródki im. Zbigniewa Zakrzewskiego u zbiegu ulic: Strzeleckiej, Zielonej i Długiej,
  • ul. Wrocławska / ul. Podgórna,
  • Skwer Romana Wilhelmiego u zbiegu ul. 23 Lutego i ul. Masztalarskiej,
  • Aleje Marcinkowskiego / ul. 23 Lutego (przy Restauracji Pekin),
  • ul. Garbary / ul. Stawna,
  • Lodziarnia, ul. Wroniecka 17.

W każdej z lokalizacji prezentowane są biogramy trzech postaci. Aby wziąć udział w grze należy w Google Play pobrać darmową aplikację na smartfony „Gra Miejska CDEW” lub zeskanować QR kod widoczny na tablicy z wystawą. Po zainstalowaniu aplikacji użytkownik na mapie widzi wszystkie lokalizacje wystawy. By odebrać nagrodę – porcję lodów – wystarczy odpowiedzieć poprawnie na 6 pytań poświęconych lokalnym bohaterom opisanym na wystawowych biogramach. Zwycięzcy gry – osoby, którym uda się w ciągu 4 godzin, licząc czas od uruchomienia aplikacji, poprawnie odpowiedzieć na 6 pytań – mogą odebrać porcję lodów w lodziarni przy ul. Wrocławskiej 17. Aby odebrać lody należy pokazać wygenerowany w aplikacji kod. W przypadku braku wygranej, grać można do skutku. Osoba, której uda się wygrać, może grać dalej, ale nie może wygrać ponownie. Gra trwa do 28 czerwca do godziny 20.00 lub do wyczerpania puli 2000 nagród.

Wystawa biogramów i gra miejska

- Gra miejska CDEW, która towarzyszy wystawie wybranych biogramów Wielkopolan, to jeden z elementów podsumowania trwającego dwa lata projektu Cyfrowej Dziecięcej Encyklopedii Wielkopolan. Bardzo zależało nam na tym, aby w przestrzeni miejskiej Poznania pokazać choćby część efektów pracy uczniów związanej z poznawaniem i opisywaniem lokalnych osobistości – mówi Ryszard Stefanowski, Prezes Zarządu Fundacji eSzkoła, partnera projektu. – Uznaliśmy, że ciekawie będzie uatrakcyjnić wystawę dodając do niej grę miejską, która – mam nadzieję – zachęci do poznania naszych regionalnych superbohaterów – dodaje Ryszard Stefanowski.

W ramach wystawy wykorzystano biogramy stworzone przez uczniów następujących szkół:

• Zespół Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Pudliszkach,
  • Zespół Szkół w Jędrzejowie,
  • Szkoła Podstawowa w Wojnowicach,
  • Szkoła Podstawowa w Łomnicy,
  • Szkoła Podstawowa w Sikorzynie,
  • Szkoła Podstawowa w Rososzycy,
  • Zespół Szkół w Łowyniu,
  • Szkoła Podstawowa w Ujściu,
  • Szkoła Podstawowa w Okonku,
  • Szkoła Podstawowa w Pyzdrach,
  • Szkoła Podstawowa w Mosinie,
  • Szkoła Podstawowa w Dąbiu,
  • Szkoła Podstawowa w Buku,
  • Zespół Szkół w Grzebienisku,
  • Szkoła Podstawowa w Skokach,
  • Szkoła Podstawowa w Kłodawie,
  • Szkoła Podstawowa w Kórniku,
  • Szkoła Podstawowa w Ceradzu Kościelnym,
  • Szkoła Podstawowa w Rawiczu.

Grę miejską CDEW można pobrać pod adresem: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.neducatio.cdew