XIX Targi Edukacyjne w Poznaniu

3 dni, ponad 30 tysięcy odwiedzających, 250 szkół, uczelni i instytucji, reprezentanci niemal każdego województwa - tak pokrótce opisać można ubiegłoroczne poznańskie Targi Edukacyjne. Przed nami XIX odsłona wydarzenia i kolejna okazja do poznania bogatej oferty edukacyjnej oraz wzięcia udziału w ciekawych warsztatach.

XIX Targi Edukacyjne w Poznaniu

W dniach 20-23 marca 2015 r. Poznań zamieni się w edukacyjną stolicę Polski. Przestrzenie Międzynarodowych Targów Poznańskich po raz kolejny staną się miejscem, w którym będziemy mogli zapoznać się w ofertą kilkuset instytucji edukacyjnych m.in. szkół, uczelni wyższych i wydawnictw. - Tematyka tegorocznych targów - „Edukacja to podróż”, jest kontynuacją myśli uczenia się przez całe życie, ponieważ tak jak podróż, proces zdobywania wiedzy może trwać bez końca. Jeśli podróż wymaga odpowiedniego przygotowania, to w ten sposób staje się wyprawą. Edukacja jest zatem ciekawą wyprawą w nieznane, inspiracją lub kontynuacją obranych szlaków – mówi Ewa Superczyńska, Dyrektor Ośrodka Doskonalenia Nauczycieli w Poznaniu. – Nowoczesna edukacja powinna być zatem fantastyczną podróżą w krainę nauki, w której każdy, niezależnie od poziomu wykształcenia i wieku, znajdzie dla siebie miejsce. Podejście do edukacji jak do podróży wyzwala nowe możliwości. Skłania do określenia celu, planowania, zapewnienia warunków i przede wszystkim odwagi w procesie zmiany – dodaje Ewa Superczyńska.

XIX Targi Edukacyjne w Poznaniu XIX Targi Edukacyjne w Poznaniu

Tradycyjnie, prezentacja ofert naukowych, zostanie połączona z cyklem wykładów i szkoleń dla nauczycieli. Zgodnie z hasłem tegorocznych Targów „Edukacja to podróż”, prelegenci przeprowadzą nas przez wiele aspektów nauczania poczynając od zagadnień matematycznych, audiodeskrypcji, filmowych adaptacji lektur szkolnych, a kończąc na takich ciekawostkach jak ŠKODA AUTOLAB czy wykorzystanie w nauce wczesnoszkolnej klocków Lego. Dowiemy się o życiu i nauce w innych krajach od wolontariuszy z Palestyny, Urugwaju, Ukrainy i Bułgarii oraz nauczymy liczenia na sorobanie, czyli dalekowschodnim liczydle.

XIX Targi Edukacyjne w Poznaniu

Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej Targów, aby w pełni zapoznać się z ich ofertą i wybrać szkolenia dla siebie. Liczba miejsc jest ograniczona!

www.edukacja.mtp.pl/pl

Organizatorem XIX Targów Edukacyjnych jest Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Poznaniu, Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie sp. z o.o.

Zdjęcia: www.edukacja.mtp.pl