Zwiedzamy i gramy, czyli wystawa Encyklopedii Wielkopolan w Poznaniu

Od 23 czerwca 2015 r. trwa w Poznaniu wystawa Cyfrowej Dziecięcej Encyklopedii Wielkopolan. W okolicach starego Rynku zostało zaprezentowanych dwadzieścia biogramów Wielkopolan, zarówno tych powszechnie znanych, jak i osób, których sława nie wykracza poza granice gminy, w której żyli lub wciąż mieszkają.

Zwiedzamy i gramy, czyli wystawa Encyklopedii Wielkopolan w Poznaniu

Wystawa okazała się świetną okazją do odwiedzenia stolicy Wielkopolski dla wielu szkół, które uczestniczą w projekcie. Z kilkoma grupami udało nam się spotkać i wspólnie podążaliśmy śladami bohaterów. Czyje biogramy zostały zaprezentowane na wystawie?

Zwiedzamy i gramy, czyli wystawa Encyklopedii Wielkopolan w Poznaniu

O keczupie z Pudliszek słyszeli wszyscy, teraz możecie poznać jego twórcę - Stanisława Fenrycha! Jest z nami również Janusz Kapusta, światowej sławy rysownik i twórca jedenastościennej bryły k-dron. Wśród prezentowanych biogramów nie mogło zabraknąć wyjątkowych kobiet, takich jak: Janina Lewandowska - pierwsza Europejka, która skoczyła ze spadochronu 5000 m,  Wanda Modlibowska - patriotka, przed którą szybowce nie miały żadnych tajemnic oraz Teresa Remiszewska-Damsz, która przepłynęła Atlantyk!

Na wystawie zobaczycie również biogramy pisarzy, tych znanych i mniej znanych - Zofii Staniszewskiej i Klemensa Janickiego. Poznacie ludzi, którzy w pełni byli oddani swojej pracy: Amalię Bohdankiewicz - nauczycielkę z pasją, Stanisława Dróżdża, który był lekarzem z prawdziwego zdarzenia, Ewę Ochędalską i Elżbietę Cichą, które działają lokalnie i wspierają rozwój kultury w swoim regionie, a także Czesława Wamke, który będąc nadleśniczym stworzył wiele projektów, m. in. Leśny Rajd Rowerowy, który corocznie przyciąga kilkuset rowerzystów.

Zwiedzamy i gramy, czyli wystawa Encyklopedii Wielkopolan w Poznaniu

Dowiecie się też, że założyciel największego cyrku na świecie, Hans Stosch Sarassani, pochodzi właśnie z Wielkopolski! Tak samo jak reżyserka Ewa Petelska i Henryk Pruchniewskidla którego kolekcjonowanie stało się sposobem na życie. Nie zabrakło także postaci, które żyły w XIX wieku - odznaczonego przez Napoleona Andrzeja Niegolewskiego i Pawła Brylińskiego, który rzeźbił krzyże. Do tego grona dołączyli także sportowcy, Anita Włodarczyk i Łukasz Nowak, którzy reprezentowali Polskę m. in. na olimpiadach, a także Eugeniusz Wachowski, który był mistrzem Polski w rzucie dyskiem, trenerem kadry olimpijskiej i narodowej oraz... profesorem.

Zwiedzamy i gramy, czyli wystawa Encyklopedii Wielkopolan w Poznaniu

Z wystawą związana jest Gra Miejska CDEW, w której możecie wygrać lody! Odpowiedzcie na pytania związane z bohaterami wystawy i odbierzcie lody w Lodziarni Wroniecka 17 w Poznaniu. Wystawa trwa do 28 czerwca 2015 r., zatem do dzieła!